Между два свята

Йордан Йовчев направи плавно прехода между състезателя и ръководителя

Йовчев - последният мохикан на гимнастиката. Сега оцеляването й зависи от неговите ръководни умения
Йовчев - последният мохикан на гимнастиката. Сега оцеляването й зависи от неговите ръководни умения
Йовчев - последният мохикан на гимнастиката. Сега оцеляването й зависи от неговите ръководни умения    ©  Reuters
Йовчев - последният мохикан на гимнастиката. Сега оцеляването й зависи от неговите ръководни умения    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Здраво стиснати зъби. Максимално напрежение на всеки мускул. Внимание за леко потрепване или заклащане. Съчетание от около 40 секунди със стойност на няколко милиона.

Когато гимнастикът ветеран Йордан Йовчев се пребори за влизането на финал на олимпийските игри при рекордното му шесто участие, това не беше задоволяване на някакво лично его. Само с класирането си за игрите в Лондон на 39 години той вече беше поставил рекорд като гимнастика с най-много участия на олимпиади и можеше да се носи на лаврите на славата. Или просто да отиде на екскурзия в английската столица. Разбира се, трудно е да си го представим за човек, който толкова години преодолява всякакви физически препятствия, за да продължава да е в елита на един от най-трудните и травматични спортове.

Класирането в седмицата обаче имаше друга стойност и президентът на Българската федерация по гимнастика Йордан Йовчев я осъзнаваше. Въпреки че в последните години той е единственият конкурентен състезател в спортната гимнастика, за него беше важно да осигури финансовото бъдеще на ръководената от самия него федерация.

От четири години Йовчев е навсякъде, където има нужда от него – от интервюта за медиите до водещ на конкурси. Когато разговаряхме с него, тъкмо се беше прибрал от галавечер в Белгия, за да участва в една церемония, да води друга и да започва репетициите за трета. В същото време трябваше да се оправя и с делата на федерацията, която след края на кариерата отнема голяма част от времето му.

"Мога да кажа, че отдавна съм направил крачката да премина в административна роля. Останах в залата и съчетавах дейността председател на федерацията и активния спорт. Сега, когато приключих спортна дейност, което ми дава малко повече свободно време. Винаги съм работил на 100 процента. Може понякога да съм провлачвал някои задачи малко повече във времето, но свършвам същата работа", коментира той за "Капитал". И добавя: "Трудно ми е, никога не ми е било лесно."

Началник на себе си

Йовчев е един от малцината елини спортисти, за които преходът между активната спортна дейност и администрацията се преплетоха. Този период продължава вече няколко години, но приключи с олимпийските игри в Лондон. Пловдивчанинът има поглед върху ситуацията и от двете гледни точки и е наясно с всички препятствия и предизвикателства в осигуряването на успеха в днешния свят.

"Когато поех федерацията, нямаше какво толкова различно да очаквам, защото носех българската гимнастика дълги години и в спортен, и във финансов план. Никой не ми е дал пари просто така. Има една рамка, в която всеки един получава според класирането. Аз не мога да не правя нищо и да взимам по 2 милиона лева на година", коментира той.

Философията му обяснява защо беше необходимо да се опитва да влезе във финала на халки в Лондон, въпреки че 30 дни по-рано имаше спукана кост на китката и страдаше от проблеми със скъсан мускул в рамото. Травмите в последните години бяха неизменна част от неговата подготовка и участия по състезания. А два дни преди участието си на олимпиадата не беше сигурен кое съчетание как ще изпълни.

За него като президент обаче беше важно да има класиране в осмицата, за да гарантира бюджета на федерацията. "Продължавам да се състезавам, защото е хубаво да имаш резултат, който да е сигурност като бюджет за развитието на гимнастиката", каза той.

Това се потвърди преди дни, когато спортното министерство обяви новата схема за финансиране на българския спорт. Според нея в първата и най-добре осигурена със средства група ще попаднат само шестте летни спорта, които имаха място в топ 8 в Лондон. Гимнастиката е сред тях. За нея, както и за другите подобни като борба и бокс ще има най-много средства за подготовка, за треньори, възстановяване и лагери в чужбина. В този смисъл Йовчев се превърна и в спасителя на гимнастиката.

"Със сигурност е трудно, но затова продължавах да играя. Старая се да давам някаква класация, за да може да продължаваме традициите. Ние като олимпийски спорт с доказани традиции трябва да имаме бюджет за развитието за 4 или 5 години, за да сме сигурни и стабилни. Хубавото е, че в момента имаме много голяма масовост на малки деца, радващо е и е плюс за бъдещето на спорта ни", твърди той.

На пързалката

В същото време Йовчев си дава ясна сметка колко е крехка разликата между доброто финансово осигуряване и затъването. В последните години няколко федерации се държаха над водата благодарение на един или двама състезатели, а сега изведнъж се оказаха в по-неизгодна позиция. Стрелбата и плуването, които постигнаха като най-добро класиране девето място в Лондон, останаха във втората група. Там финансирането е по-ограничено и условията за получаване на средства са повече.

Отсега нататък спортното министерство ще следи резултатите само от европейски и световни първенства при определяне на следващия етап от финансиране и изпълнение на плановете. Йовчев оценява риска на този подход.

"Може да се случи да си контузен и да пропуснеш световното първенство. Влизаш в една спирала надолу, в която става все по-сложно, защото няма пари. Става по-трудно да се постигне добро класиране на голямо първенство и е много трудно да се върнеш обратно", казва той.

"Гимнастиката е безкрайно травматичен спорт с много сложни правила. Има едно европейско и едно световно и ако в този момент не участваш, например заради контузия, си обречен и нямаш втори шанс. Може да водиш до последния уред и на шестия да паднеш и да изпаднеш от челните места. Това никой не ти го признава", добавя той.

Тези негови думи обясняват защо той винаги се е опитвал да участва на всяко състезание при каквито и да било  здравословни обстоятелства. Заради класата, опита и таланта му нещата се получаваха дълги години. В по-добрите печелеше медали, в по-слаби целта му беше влизане във финалите.

Сега като президент на федерацията е наясно, че ако не се създаде ново поколение от силни спортисти, гимнастиката ще загуби тази привилегирована позиция.

"Просто трябва да работим повече и по-малко да хленчим", коментира той.

Изглежда, че Йовчев не си прави илюзии, че предстои труден период и успехите няма да дойдат изведнъж. Той не слага розовите очила и не обещава невероятни успехи, за да направи добро впечатление. В гимнастиката най-отчетливо се получи дупката между поколенията. Според него е станало така, защото много състезатели от неговата генерация останаха в Америка и "не искат да се връщат". Няма да се върне и времето, когато той се е изграждал като състезател. Затова сега трябва да се търси друга формула.

"Ние сме спорт, който е нужно да бъде на централизирана подготовка. За да има успехи този отбор, трябва да тренира много яко 4-5 години със 7-8 треньори и 12 или 15 човека минимум да тренират на едно място. Защото в рамките на тези 4-5 години много от тях ще отпаднат и ще се изпочупят от самите натоварвания. Толкова е напрегнато ежедневието и резултатите трябва да идват много бързо, че просто няма кой да те чака толкова време. Трудно е да се види успехът веднага и това ще отнеме време", казва Йовчев.

"Имаме добри треньори на националните отбори. Но няма да се върне времето, когато можехме да вземем деца от провинцията и да ги приберем на лагер целогодишно. Никой не иска да си пусне детето от Хасково на 12, за да тренира цяла година. Родителите си искат децата, да си учат, да си получат образование. Трудно стават нещата, викаме ги всеки месец, но резултатът няма да е същият", коментира той.

Гимнастика по български

Йовчев също е наясно как работи американският модел за развитието на гимнастиката, но според него той е неприложим за българските условия. Там спортът е много популярен, но не може да се каже същото за България въпреки личната харизма на пловдивчанина.

"Трудно, да не кажа невъзможно, е това да се получи в България. За да построиш една зала, трябва да купиш земя, да теглиш кредит, да построиш сградата, да я оборудваш, а едно хубаво оборудване е над 200 хиляди лева. Трябва да имаш дупки и трапове, както и подготвителни уреди. Говорим за инвестиция от 4-5 милиона лева. Там се изплаща, защото имат над 1000 деца, които плащат по 100-130 долара на месеца. Тук имаме 2-3 дечица и нивото на средната класа не е същото", добавя президентът на федерацията.

Другият въпрос, който намира решение в последните години, е с базата. Залата за гимнастика в комплекса "Раковски" в София беше основна ремонтирана. Скоро се очаква да се отвори и залата във Варна.

"Това е плюс. Същевременно е малко, защото ни трябват три или четири центъра. Дадоха ни 200 хиляди лева, с които веднага купихме уреди от нивото на олимпиадата в Лондон. Опитваме се да създадем по-добри условия не само за децата, но и за хората, които работят там. Защото, за да развиваме силна гимнастика, трябва да има уреди, на които да играем", добавя той.

Тъй като е много разпознаваемо лице и един от малцината спортисти, чийто имидж е абсолютно ненакърнен, той има шанс да разчита и на частно финансиране. Но това не е факторът, който на този етап осигурява живота на федерацията.

И все пак какво е бъдещето на гимнастиката след него и с него като ръководител? "Имаме добри треньори, но в последните години не сме и имали такъв отбор, който да е достоен за трениране. След 4-5 години ще имаме жени, сега имаме само девойки, но нещата не може да станат с магическа пръчка. Така че и да ми е болка, и да не ми е, това е реалността – ще чакаме след четири години."

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    thetheacher avatar :-|
    The.Teacher
    • - 1
    • + 43

    Наистина Йовчев е уникален, невероятен и неповторим. Да не забравяме, че на олимпиадата в Лондон отиде след тежка контузия и операция, но това много-много не стана известно, просто защото той не обича да се оправдава и да мрънка. Колкото и да е невероятно явно продължава да си тренира и е навлязъл и в по-добра форма от лятото :-) Ето кадри от гала спектакъл в Мексико отпреди няколко седмици - http://www.youtube.com/watch?v=qklfIdrEFeI

    Нередност?
  • 2
    ilinko avatar :-|
    ilinko
    • + 34

    Поклон пред Йовчев. Дай боже повече такива български спортисти в бъдеще.

    Нередност?
  • 3
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • + 24

    Браво, Данчо, браво! Дано да успееш и с ръководството или по-скоро с подбора.

    Нередност?
  • 4
    dragoslava avatar :-|
    Dragoslava
    • + 18

    Когато амбицията помага, а не вреди. Трудно е да се намери мярката, но той успява, поне засега.

    Нередност?
  • 5
    l_i_k_a_t_a avatar :-|
    l_i_k_a_t_a
    • + 18

    Това което не успя да вземе като състезател(олимпийско злато), дано да успее като ръководител.
    Успех Данчо.

    Нередност?
  • 6
    kiki2000 avatar :-|
    kiki2000
    • + 13

    Българската спортна гимнастика извади невероятен късмет с него и като спортист, и като ръководител! Дано успее да изведе новото поколение до медалите и да подготви достойна своя смяна!

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 10

    Наистина способен и посветен на спорта човек! Дано уважаваното правителство намери пари за спорт.....

    Нередност?
  • 8
    nikistoyanoff avatar :-|
    Николай Стоянов
    • + 12

    Ах как ни липсват повече такива хора.

    Нередност?
  • 9
    oror avatar :-|
    Orchid
    • + 14

    "Няма да се върне и времето, когато той се е изграждал като състезател. Затова сега трябва да се търси друга формула."
    Наистина няма да се върне това време. И да, трябва да се търси нова формула и нов наìн да се изграждат състезатели, да се популяризира спорта въобще (не само гимнастиката).

    От 5 години имам "привилегията" да следя много, ама много отблизо как се развиват нещата в спортната ни гимнастика. И кое колко струва. Струва и на родителите пари, нищо, че не плащаме по 130 долара на месец. Плащаме за каротекиране, за храна по състезания, за трика, за медицински прегледи. От година на година парите са все по-малко, а децата спят в отчайваща мизерия, когато отидат на състезание в София. За международно състезание и дума не може да става - няма пари (от федерация, от спонсори), а и малко родители могат да си го позволят.
    С три състезания на година за изграждане на какви състезатели говорим?
    На 12 години да си дам детето в София? Никога няма да стане. Казвам го като родител, чието дете от пет години е в залата.

    Още нещо - Данчо говори за броя на децата.
    Деца има. Особено в малката възраст.
    Обаче след втори-трети клас масово се отказват.
    Причните са няколко: ненормално натоварената програма в училище, липсата на мотивация в залата (и състезания, и читави треньори, и условия), и срива на състезанията (родните съдии си показват зъбите още при малките деца, така де, да свикват със съдийската "справедливост" от малки), липсата на интерес у голяма част от връстници и общество...

    На състезанията, провеждани в града нито един родител на съученик не води детето си, нито един класен ръководител не проявява интерес да насърчи класа да подкрепи съученика си.... В залата обикновено присъстват родители и съотборници.

    Мога да напиша още много, но да не се увличам. Сигурна съм, че Данчо ги знае тези неща.
    Надявам се около него да има достатъчно умни хора, които да подкрепят генерални промени във финансирането и развитието на този спорт. Защото и сам воинът може да е воин, но една птичка пролет не прави.

    Данчо, имаш уважението и подкрепата на родителите, на нас, които ти се възхищаваме на героизма, на волята и упоритостта, с която отстояваш позициите си! Дано съумееш да покараш кораба в правилната посока.

    Много, ама много ми се ще в България да има представления, по подобие на американските. Така не само ще се популяризира спорта, а и много деца ще намират смисъл да бъдат в залите, а не пред компютрите; дори и да не проявяват качества на световни състезатели. Да не говорим, че това е и вид финансиране на спорта.

    Нередност?
  • 10
    ledeno_stydeno avatar :-|
    girl power
    • + 3

    Данчо, само напред и нагоре! Покажи им КАК може да се управлява в България и как се носи отговорност.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал