Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трето злато. Ансамбълът по художествена гимнастика спечели олимпийската титла в Токио


Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели трети олимпийски златен медал за страната от Игрите в Токио.

Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова събраха 92.100 точки за двете си композиции, които изпълниха.

Момичетата на Весела Димитрова получиха оценка от 47.550 точки за съчетанието с пет топки и 44.550 за това с три обръча и два чифта бухалки.

Българките изпълниха композицията си с пет топки и получиха 47.550 точки, от които 38.800 за трудност и 8.750 за изпълнение.

За обръчите и бухалките ансамбълът беше оценен с 44.550 точки (36.200 за трудност и 8.750 за изпълнение).

Българките получиха най-високите оценки и на двете композиции.

Това е първа олимпийска титла в историята за българската художествена гимнастика и втори пореден медал от олимпиади след бронза на ансамбъла в Рио 2016.

Реакциите на подгласниците - Русия и Италия

Постижението на българския ансамбъл беше омаловажено от стария съперник на България на подиума и доскорошен хегемон в художествената гимнастика – Русия.

Международната федерация "имаше директна задача" да спре хегемонията на руските гимнастички на Игрите в Токио, заяви президентът на Руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова пред РИА Новости, след като отборът остана втори.

Винер-Усманова подчерта, че вече е казала, че за да се спре хегемонията на рускините може да помогнат само съдийски манипулации. Тя допълни, че е нужно да си пише не на Международната федерация, а лично на президента на МОК Томас Бах.

Русия вече подаде две контестации срещу резултатите на своя тим и една от тях беше уважена, но въпреки това България завоюва титлата. Олимпийският комитет на Русия все пак е отправил жалба до Международната федерация по гимнастика.

На този фон италианските медии и специалисти са аплодирали българския ансамбъл по художествена гимнастика окичил се с олимпийското злато, съобщава БНР. Негов конкурент беше този на Италия, който спечели бронза.

“Заслужен триумф за България. Заслужен златен медал. Неудържим, вихрен, безупречен, стратосферен, отличаващ се от всички - ансамбълът на България.” Това са само част от коментарите, изразени от италианска страна за олимпийския успех на българските гимнастички.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG